Nederlands | English

Fabrice Souvereyns - Sam Ballet

(KLEUR) POTLOOD DUO SHOW FABRICE SOUVEREYNS & SAM BALLET

 

Het werk van Fabrice Souvereyns (°1995) focust zich op het tekenen zelf. Hij vertrekt vanuit rustige onderwerpen zoals stillevens en landschappen die zich nooit volledig in de werkelijkheid hebben afgespeeld. Zijn eigen omgeving, het wereldwijd web maar ook bestaande schilderijen spelen hier in een belangrijke factor. Zo ontstaat er na een zoektocht van vormen nieuwe taferelen en settings die bijna in een luidruchtige sfeer trefzeker getekend worden.

Op papier duiken er steeds verschillende lijnvoeringen, ritmes en patronen op die nieuwe bestemmingen of functies kunnen krijgen. Met zijn horror vacui vullen deze lijnen bijna iedere lege millimeter witruimte op het blad. Gebruik makend van de ééntonige grijze potloodtint geraken alle afgebeelde vormen verstopt waarbij de toeschouwer gefocust moet zoeken om het afgebeelde te verstaan. Vanuit het tastbaar werk op papier ontstaat voor hem ook de drang om het werk ontastbaar waar te nemen, dit door middel van muurtekeningen. Deze monumentale tekeningen zoeken naar de juiste plaatsing en treden in dialoog met de ruimte.

 

Het werk van Sam Ballet ( °1991) bestaat uit een visueel dagboek dat zijn oorsprong vond tijdens de schilderkunstopleiding aan het KASK in Gent. Een gesprek, een interessante film of een impulsieve ingeving kan een aanzet zijn tot het maken van een nieuw werk. Het spelen met tekst en beeld is ook iets wat in bijna elke tekening terugkomt.

Tijdens het maken van dit dagboek komen onbewust een aantal thema’s terug. Deze zijn onder andere ‘het kunstenaarsleven’, ‘het leven op sociale media’ en ‘boyhood’. Dit laatste thema wordt getoond tijdens de tentoonstelling. Boyhood is een samenraapsel van dingen die Sam als kind in zijn dagboek geschreven zou hebben. Boyhood staat voor alles wat interessant gevonden werd tijdens de jeugdjaren. Onderwerpen die terugkomen zijn onder andere auto’s, cowboys, de ruimte, achtervolgingen, Disney… Dingen die we onbewust tijdens het opgroeien wat vergeten zijn, maar die toch nog behoren tot het collectieve geheugen.

 

 

© Cecilia Jaime

 

Profiel | Statement

 

Kraanlei 55, 9000 Gent

Tel.: +32 (0)9 225 75 32

GSM: +32 (0)476 645 557

info@ceciliajaime.com

www.ceciliajaime.com

www.puertopatershol.com

Open: vrijdag, zaterdag

en zondag van 14 tot 18 uur.

En op afspraak