Nederlands | English

PROFIEL CECILIA JAIME

 

Cecilia Jaime, geboren in 1962, is een Argentijns-Belgische beeldende kunstenares gevestigd in Gent, België. Ze studeerde af als Master in Fine Arts, met een specialisatie in schilderkunst, aan de Universiteit van Tucumán, Argentinië, in 1987. Ze werkte er aan het project 'Surco', een experiment met kunst in de natuur, in het noordwesten van het Argentijnse Andesgebergte. Van 1985 tot 1987 was ze assistent-lector op de Faculteit Kunsten van dezelfde universiteit. In 1988 ontving ze de prestigieuze beurs van het National Arts Funds in Buenos Aires.

 

Sinds 1989 woont en werkt ze in België. In de periode tussen 2003 - 2006 werkte ze mee aan het sociaal-artistieke project 'Scratch', van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Ze gaf ook workshops in S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, en gaf les in schilder- en tekenkunst (2006 - 2009). Van 2006 tot vandaag is ze kunstenaar in residentie bij Nucleo vzw. Vanaf 2008 volgde ze de specialiteit Sculptuur aan de Academie voor Beeldende Kunst. Ze was ook Art Consultant voor het architectenbureau Bob Van Reeth, in 2010 en 2014. Cecilia Jaime toonde haar werk tijdens verschillende internationale projecten in Latijns-Amerika en Europa: groeps- en solotentoonstellingen, kunstbeurzen, in vele culturele centra, musea, op events en in de publieke ruimte.

 

De meest recente internationale projecten en tentoonstellingen zijn Splav Meduze met curator Marko Stamenkovic in het Center of Contemporary Art, Celje (2009) Slovenië, De Collectie met curator Philippe van Cauteren,  artistiek directeur van S.M.A.K., Gent  en een solotentoonstelling in CC TEN NOYE, Brussels (2010). Haar video-performance  'Desierto de los destinos' werd gepresenteerd in het LAKMA Museum in Nederland (2011). Ze presenteerde haar meest recente werk 'Stills and Movements' onder de vorm van een installatie met fotografie, sculpturen, videowerk en schilderijen in het Caermersklooster in Gent en nam deel aan de groepstentoonstelling De Connectie met Alan Quireyns, directeur van Air Antwerpen en Frederik de Peester als curatoren, ook in Gent (2011). Tenslotte werd ze uitgenodigd om deel te nemen aan het Open Call-project Artwiki op de 7e Biënnale voor Hedendaagse Kunst in Berlijn (2012), met curatoren Artur Zmijewski en Joanna Warsza.

 

 

CECILIA JAIME'S STATEMENT

 

Gedurende de voorbije twintig jaar bouwde Cecilia Jaime een oeuvre op dat bestaat uit sculpturen,  installaties, illustraties, schilderijen, videowerk en fotografie. De inhoud van het werk bepaalt het medium dat de kunstenares uiteindelijk selecteert.

 

Haar werk is een beschouwende voorstelling van emoties en gedachten over mensen die ze ontmoette of die ze verbeeldt in een onbestaande wereld gebaseerd op herinneringen. Dit zijn herinneringen van mensen in een alledaagse omgeving, zoals op de markt of in de luchthaven, gevangen in een fictieve wereld. De ene keer worden ze realistisch weergegeven, de andere keer worden de bewegingen uitvergroot.

 

Geboren in het noordwesten van Argentinië, groeide Cecilia Jaime op tijdens de Argentijnse censuur van de jaren zeventig. Die censuur beïnvloedde niet enkel het politieke, economische en sociale leven, maar ook de cultuur.  Aan het einde van die periode,  in de jaren tachtig, schokten de nieuwe 'bevrijde' theaterstukken, literaire werken, televisieprogramma's, musicals,... de kunstenares. Deze verwarring en emotie is terug te zien in haar toenmalig werk: gekwelde figuren en dramatische beelden zijn alomtegenwoordig. Het gebaar is belangrijker dan het schilderij zelf. Ze heeft ruime ervaring als schilder, en haar manier van denken door middel van beelden was soms het begin van een compositie of van het uiteindelijke werk. Momenteel maakt ze voornamelijk sculpturen, fotografisch werk, videowerk en tekeningen.

 

Cecilia Jaime's recente werk handelt over nieuwe sociale en culturele thema's. Levenservaringen, reizen, herinneringen, milieuveranderingen en de ontwikkelingen op het vlak van media en technologie zetten de kunstenares tot nieuwe reflecties aan en stimuleerden het gebruik van nieuwe en meer diverse media om haar ideeën uit te drukken. De recente installatie 'Stills and Movements' toont de ontwikkeling van een nieuw visueel perspectief: feiten vinden plaats in een bepaalde tijd en ruimte. Persoonlijke herinneringen en een ontwikkeling in de tijdslijn van de kunstenaar  zijn te zien in de video-performance 'Desierto de los destinos'. In 2007 ontwikkelde Cecilia Jaime een belangrijk fotografisch werk van een landschap waarin dramatiek wordt gecombineerd met een poëtische rust. De afgebeelde plaats was de hoogste zoutwoestijn van de Argentijnse Andes, 2500 kilometer van Buenos Aires.

 

In 2009 keerde ze naar deze plek terug om een kortfilm te maken waarin dezelfde weersomstandigheden werden getoond: een perfect blauwe lucht. Daar werd een video-performance opgenomen waarin een vrouw voortdurend valt, als herinnering aan vroegere momenten. Een wind- en zoutstorm van 110 kilometer per uur creëerde een dramatische en abstracte sfeer, waardoor de video zich lijkt af te spelen op een onwerkelijke planeet. De vallende vrouw van de video werd een vallende man in de sculpturen van Cecilia Jaime. Met het maken van meer ruimtelijk werk, ging een nieuw creatief proces van start. Cecilia Jaime's laatste sculpturen zijn een uiting van haar bedenkingen bij recente  gebeurtenissen in Canada, waarin vrouwen bekritiseerd werden voor seksisme.

 

 

SOLO EXHIBITIONS

 

2019-Solo presentation in BAD/ Belgian Art & Design/ Gent

2018- Solo show Cecilia Jaime , Kastleel Claeys-Bouuaert , Gent. Ambassade of Argentine & City of Ghent

2018 -Solo Show Gardens - Cecilia Jaime Gallery- Gent

2017- Solo Show /Cecilia Jaime Paintings & Sculptures / Cecilia Jaime Gallery

2013 - Face to Face - Cecilia Jaime Gallery opening Speech Annelies Storms, Schepen van Cultuur, Gent.

2011 - Stills & Movements#Cecilia Jaime-Sculptures/Paintings/videoinstallatie Caermerklooster-Gent / Opening Speech : Frank Beke

2010 - Summer Show Sculpture /Paintings-Cecilia Jaime Art Space -Gent

2010 - CC Ten Noye-Brussel

2009 -  YEUNG - Paintings Cecilia Jaime - 9000 Gent

2007 - Zebrastraat Meeting Point – Ghent; Ambassade van Argentinië

2005 - Art Cube - Finale evenemets / Eskimo - Ghent.

2005 - Open atelierdag – Nucleo - Ghent

2004 - Open Atelier-Nucleo KunstLaB - Ghent

2003 - 'Open keukens' (open studios) SMAK Ghent.

2002 - Gallery Charivari – Knokke-Zoute.

2001 - 'Shadows & Impressions' - Gallery ‘Even Aarde’ in Ghent.

2000 - Galerie Charivari – Knokke-Zoute.

1999 - Royal Ballet of Flanders - Theater 't Eilandje in Antwerp – Argentinean Embassy

1999 - Lugano - Switzerland.

1999 - 'Labyrinth of Impressions II' in Gallery Kaliria - Argentinean Embassy – The Hague, The Netherlands.

1998 - Décor of ´De Vrouwen Decameron` (The Decameron Women) a.o. in the Raamtheater in Antwerp.

1997 - 'Labyrinth of Impressions' in the Cultural Centre Luchtbal in Antwerp.

1997 - 'Tonino Art Gallery' in Campine d'Italia - Italy.

1996  - Lineart Gallery Depypere Ghent.

1996 -  Installation 'Labyrinth of Impressions' in the ‘Kopergieterij’ / ‘Speeltheater’ in Ghent.

1995 - Brewery Caermersklooster in the 'Patershol' in Ghent - Argentinean Embassy.

1994 - Espace Leopold Senghor in the C.C. Etterbeek in Brussels – Argentinean Embassy.

1994 - Atelier 169 in Ghent - Argentinean Embassy.

1993 - Gallery Paradox in Ghent – Argentinean Embassy.

1993 - Cactus in Bruges.

1993 - ’Winter in Watou’ in Watou - Argentinean Embassy.

 

 

GROUP EXHIBITIONS

 

2019- Groepstetoonstelling BL SALON- Beginhof Ter Hoye, Gent

2018/2019- Group show At Cecilia Jaime Gallery

2018- On the Move - Group show at BLANCO, Gent

2017- Winter Show, Cecilia Jaime Gallery: Koen Meersman, Giannina Urmeneta Ottiker , Kevin Vanwonterghem, Luc Rogiest, Juanan Soria, Cecilia Jaime.

2017- SUMMER CAMP Cecilia Jaime Gallery

2016 - Wintershow, Cecilia Jaime Gallery: Koen Meersman, Anita Nevens, Kevin Vanwonterghem, Juanan Soria, Saar de Buysere, Valery Vermeulen, Dominiek Colpaert,Luc Rogiest

2016- SUMMER CAMP Cecilia Jaime Gallery

2016 - Open atelier Nucleo, Lindelei 38, Gent.

2016- K.V.D.M (kunstenaar van de maand) Kunstplatform in Zebrastraat, Gent

2016- BAD (Belgium Art and Design), Eskimofabriek, Gent

2016- Wintershow, Cecilia Jaime Gallery, Gent

2015- IMAGINE DUO SHOW CECILIA JAIME & LUC ROGIEST- Cecilia Jaime Gallery - Gent

2015- Summer Camp # 2, Cecilia Jaime Gallery,

2015 Tumult#3 Gent.

2014 Someone Like You - Galerie Hommes, Rotterdam. Met Cecilia Jaime, Helen Schröder, Astrid De Pauw. Opening speech door Etienne Boileau.

2014 Open Atelier Nucleo, Lindelei, Gent.

2014 Tumult #2 Gent.

2013 - MARINE ART - Academie voor Beeldende Kunst Gent ism. Universiteit Gent, UFO, Gent / Fort Napoleon, Oostende

2013 - PUENTES - Vlaams Parlement ism. Argentijnse Ambassade, curator Gustavo Vásquez Ocampo, Boudewijngebouw, Brussel

2012 - WE ARE HERE-Cecilia Jaime Gallery: De Poortere- Rabaut, Peter Van Eyck,Saar De Buysere, Cecilia Jaime, Hector Boetto, Ann Leers. With the presens of the Ambassador of Argentina in Belgium, and de Mayor of the City of Ghent.

2012 - Invited artist to join ArtWiki/Open Call Project of the 7th Berlin Biennale

2011- Project De Connectie ,Nucleo - Curators: Alan Quireyns (Art Dir.www.airantwerpen.be) - Frederik de Preester.

2010 - DE COLLECTIE- curator Philippe Van Cauteren(SMAK) Gent.

2010 - Open atelier Nucleo, Gent.

2009 Heart/thinkers- Gruut, Gent.

2009 - SPLAV MEDUZE Celje, Slovenia/ Curator Marko Stamenkovic

Participants: HOSTS, GUESTS & GHOSTS

Some artists: Robbrecht Desmet,(B), Andy Wauman (B), Assaf Grüber (IL), Herman Asselberghs

2009 - Omtrent Handen/sculptures Museum PC Dr.Guislain, Gent.

2008 - "Trends 2008" - Sint-Barbara kerk, Gent

2008 - Gallerie von Kraft - Knokke

2006 - Trends Sint-Barbara kerk + Kunstproject met Luc Tuymans

2006 - Open-atelier-dag Leopoldskazerne - Ghent

2006 - Scratch-worshops-Museum voor Schoen Kunsten - Ghent

2006 - Gallerij Xi – Ghent

2005 - Scratch-Workshop - Museum voor Schone Kunsten - Ghent

2005 - Gallery Von Kraft - Knokke Zoute -België

2004 - Arte Latinoamericano – Argentinean Embassy – Central Library – Catholic University Leuven.

2004 - Artistic project ‘Scratch’ (workshops)- Museum of Fine Arts – Ghent .

2003 - Artistic project ‘Scratch’ (workshops)- Museum of Fine Arts – Ghent.

2003 - 'Open keukens' (open studios) SMAK Ghent.

2002 - 'Trends' – Sint-Barbara Kerk , Ghent

2000 -  Volkshuis - Ghent.

2000 - 'Tegendraads'- Gallery ‘Even Aarde’ - Avelgem.

2000 - Ham International – Castle of the Counts in Ghent.

1999 - Group Exhibition - Gallery Kaliria - Argentinean Embassy – The Hague, The Netherlands.

1998 - 'De Muren Weten Ervan II' (The Walls Know II)- Museum of Folklore - Ghent.

1998 - 'Argentina tres miradas'-Galerie d'art Vivana Grandi in Brussels - Argentinean Embassy.

1998 - Lineart International Art Fair 20th century Ghent.

1997  - Lentesalon (Spring fair)- Kuurne.

1996 - Cultural Centre Gildhof in Tielt.

1996 - Lineart International Art Fair 20th century Ghent.

1995 - Gallery Depypere in Kuurne.

1995 - Kleurdag'95 (Day of Colour) - Domain Maestelde-Kuurne.

1995 - Gallery Ludwine Fieux in Bissegem.

1995 - Winter in Watou- Gallery Depypere Watou.

1995 - Cultural Centre Merksem - Antwerp.

1992 - Regard Sur la Peinture Argentine Contemporaine- Cultural Centre Etterbeek-Argentinean Embassy - Brussels

1990 - Gallery ‘Sculptueel’ (`Sculptural´) in Evergem.

 

 

ARGENTINA : 1983-1988

 

Numerous Exhibitions in Tucumán and in Buenos Aires.

Member of the Jury for the Concours Diner Club - Tucumán.

Together with other artists she founded the group Surco ("furrow")

(Art works in the "Valles Calchaquíes" mountains).

Mural in the Avellaneda library.

 

© Cecilia Jaime

 

Profiel | Statement

 

Kraanlei 55, 9000 Gent

Tel.: +32 (0)9 225 75 32

GSM: +32 (0)476 645 557

info@ceciliajaime.com

www.ceciliajaime.com

www.puertopatershol.com

Open: vrijdag, zaterdag

en zondag van 14 tot 18 uur.

En op afspraak